I na nákupní seznam lidí, kteří ještě nevyhráli ve Sportce se čas od času (vzhledem k příležitosti) dostanou výjimečné položky v netradiční cenové hladině. Patrné je to třeba o Vánocích, Velikonocích či před narozeninovou oslavou některého člena rodiny. Je potřeba si občas udělat radost a trochu se plácnout přes kapsu. Stejné (a přesto diametrálně odlišné co se částky týče) to mohou mít i výherci loterie, kterým se podaří otevřít trezory jackpotu Sportky či Eurojackpotu. Jejich sváteční nákupní seznam může vypadat následovně…
Čerstvé chmelové výhonky
Že z chmele se vaří pivo ví nejspíš každý. V Belgii se však chmel pěstuje i pro jiné účely – pro čerstvé chmelové výhonky. Ty vyrostou ze starého kořene chmele, který zasypete hlínou. Pěstováním chmelových výhonků se zabývají speciální farmy, které tuto pochutinu prodávají nejčastěji pětihvězdičkovým restauracím. Za jedno kilo chmelových výhonků inkasují až 120 EUR, což je pořádná suma. Ne však taková, která by vás po výhře ve Sportce rozházela.
Co dělá z chmelových výhonků tak drahou surovinu? V první řadě fakt, že jeden chmelový výhonek váží pouhý jeden gram, do kila jich tedy potřebujete velké množství. Dalším faktorem je skutečnost, že se používá jen vrchních asi 10 centimetrů výhonku. V neposlední řadě za vysokou cenu může krátká sezóna chmelových výhonků – od poloviny února do konce března.
Pravý balzamikový ocet
Úplně běžnou položkou na nákupním seznamu, alespoň do doby, než z vás výherní výsledky Sportky udělají milionáře, nebude ani pravý balzamikový ocet – tak zvané černé zlato Itálie. Teprve po výhře ve Sportce nejspíš začnete řešit rozdíl mezi pravým balzamikovým octem a jeho padělkem. Na světě existuje jen málo druhů balzamikového octa, které mohou nést přídavek pravý. Pochází z italských regionů Modena a Reggio Emilia. Zrají minimálně 12 let v dřevěných sudech, čemuž odpovídá i cena. Pro představu za 100ml lahvičku pravého balzamikového octa z Modeny, který zrál 25 let, zaplatíte cca 3 500 Kč.
Puding téměř za milión
Stejně jako před výhrou se bude i milionář po výhře ve Sportce poohlížet po hotovkách. V jeho případě už nejspíš nebude vařit puding doma, i když by na to mohl použít dnes velmi drahý pravý vanilkový lusk. Věděli jste, že je vanilka hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě?
Ale zpátky k věci… milionář si může pochutnat na pudingu za téměř milión korun. V přepočtu asi 800 000 Kč chtějí restaurace, které nejdražší pudingy na světě nabízejí. Patří k nim i britský hotel Lindeth Howe Country House. Budete se divit, ale puding je připravený tradiční cestou, jen jsou do něj použity ty nejexkluzivnější potraviny – například 200 let starý koňak nebo speciální odrůda mandlí z Íránu.
A jak bude vypadat váš sváteční nákupní seznam po tom, co z vás výherní výsledky Sportky udělají milionáře?
Napsat komentář